. През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да

...
. През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да
Коментари Харесай

19-годишна корупционна схема е довела до загубата на две мисии на НАСА през 2009 и 2011 г.

. През 2009 година НАСА изстреля задачата OCO, която трябваше да учи връзката сред въглеродния диоксид и световното стопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това докара до повреда и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична задача – Glory. Възникна еднакъв проблем – обтекателят не се отдели по проект и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето сериозно мислещи хора сметнаха, че става въпрос за извънредно съвпадане. Други обаче не бяха уверени – те заключиха, че загубите на две климатични задачи по еднакъв метод са прекомерно подозрителни, с цел да са инцидентни.

През 2017 година беше оповестена любопитна информация в две американски медии, която беше отразена и на страниците на КОСМОС БГ (източник). Същата година, след шестгодишно следствие, един от ръководителите на компанията Sapa Profiles, която е доставяла алуминиеви съставни елементи на НАСА, се бе признал за отговорен по обвиняванията за имитация на резултатите от предполетните тествания. Ръководителят на име Дени Бейлиъс е удостоверил, че освен е фалшифицирал лабораторни данни, само че е давал заповеди на служащите си да постъпват по същия метод.

На 30-ти април 2019-та НАСА публично удостовери изводите от проточилото се с години следствие. Според прессъобщението на агенцията порочната скица е траяла цели 19 години, като компанията е подвела хиляди клиенти. 

Сега Sapa Profiles ще би трябвало да заплати $64 милиона обезщетение на държавните и комерсиалните си клиенти – сериозна сума за компания, само че пренебрежимо дребна за загубата на двете климатични задачи, която се прави оценка на повече от $700 милиона. Освен това компанията е под възбрана да извършва държавни поръчки. 

Изстрелването на задачата OCO през 2009 година, което приключи с неуспех. Photo credit: NASA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР